maanantai 13. elokuuta 2012

10. Luvun alku

- laitoin tämän luvun blogiini jo eilen, mutta ilmeisesti siinä kävi jokin virhe, mutta mutta, joka tapauksessa, nyt tulee 10. luvun alku -



10. Luku

 
Vaunut kolisivat tietä vasten ja pikkukivet sinkoilivat pyörien väliköistä. Katsoin edessäni makaavaa möykkyä, joka nousi istumaan. Kiljaisin. Yllätys oli niin shokeeraava, että jouduin haukkomaan henkeäni jonkin aikaa. Minulle oli sattunut kaikenlaista kamalaa koko päivän ajan ja silti tämä tilanne vei minulta ilmat keuhkoista. 

”Juuli?” ähkäisin. ”Juuli, oletko se todella sinä?”

Punahiuksinen tyttö nosti katseensa. Ruskeat silmät olivat täynnä kyyneliä ja tyttö näytti hätääntyneeltä. Katsottuaan minua hetken hän iski kätensä suunsa eteen ja tuijotti minua silmät suurina. ”Li-Linda! Ei voi olla.”

”Se olen minä”, vakuutin ja konttasin ystäväni viereen. ”Näytät karsealta. Mitä tapahtui?”

Juuli päästi vahingoittunutta eläintä muistuttavan rääkäisyn ja heittäytyi minua kohti. Kiedoin käteni Juulin ympärille ja silitin hänen selkäänsä. ”Ihan rauhassa. Ei mitään kiirettä.” En tiedä, kuinka kauan puhelin Juulille rauhoittavasti. Hän nyyhkytti ja tärisi. Suljin silmäni. Juuli-parka oli aivan poissa tolaltaan.

”Mitä ne ovat?” Juuli kysyi lopulta ja erkaantui halauksestani. ”Nuo olennot. Mitä ne ovat?”

Otin kiinni ystäväni olkapäistä ja katsoin häntä silmiin: ”Tätä on ehkä vaikea uskoa, mutta nuo ovat aaveita.”

Juuli tärisi: ”Mitä?”

”Aaveita”, yritin pitää ääneni mahdollisimman rauhallisena, ”sinä näet ne vain, koska he haluavat niin. Minä puolestaan näen ne aina.” Juuli avasi suunsa, mutta jatkoin: ”Älä kysy, miksi. Vastaus on, etten tiedä. Mutta kaikki aaveet eivät ole pahoja. Olet vain valitettavasti joutunut tekemisiin todella ikävien aaveiden kanssa.”

”Sinua ei näkynyt Sofian hautajaisissa”, Juuli töksäytti.

”Minun ei tarvinnut”, henkäisin, ”näin Sofian muutenkin. Hänestä on tullut heidän kaltaisensa.” 

Nyökkäsin aavetta kohti, joka ohjasi hevosia. Juuli nielaisi ja katsoi minua kauhuissaan: ”Linda, miten meille käy?”

Pudotin käteni alas Juulin olkapäältä ja huokaisin: ”En tiedä. Minä en todellakaan tiedä.” Laskin katseeni maahan ja tunsin itseni hyöyttömäksi. En voinut edes pelastaa Juulia tältä epämiellyttävältä kohtalolta. Tunsin ystäväni kämmenen, joka otti käteni käteensä. Kohotin katsettani ja näin, kuinka Juuli itki kanssani.


 Patrik

”Eikö hän voisi auttaa meitä?”

”Ei!” oli Anitan vastaus, ”liian vaarallista. En sotke Jania tähän!”

Heitin käteni ilmaan. Anitan apu tuntui yhtä hyödyttömältä kuin omat vahvuuteni. Tiesin, että hän ei antaisi miehensä vaikuttaa tapahtumiin, mutta jostain syystä halusin kuitenkin yrittää. Katsoin Anitaa silmiin ja hän vastasi katseeseeni. Sanaton viesti kertoi Anitalle, että olin juuri niin epätoivoinen kuin annoin hänen ymmärtää. Katse häneltä takaisin oli täynnä ymmärrystä. Hän tiesi tuskani ja lähes pystyi kokemaan sen joka solullaan.

”Tiedän, että sinulla on vaikeaa”, Anita henkäisi ja käänsi katseensa poispäin minusta. ”Yritän kaikin voimin miettiä ratkaisua tähän tilanteeseen.”

”Emmekö voisi vain mennä ja pelastaa häntä?” Yksinkertaista, mutta ei todellakaan helppoa.

Anita katsoi minua kuin seinähullua: ”Se on vaarallista ja turhaa. Sinut ja minut tunnistetaan niissä piireissä. Pahimmassa tapauksessa Linda saattaisi kärsiä.”

Nielaisin. Anita tiesi kantani asiaan. Mahdollisuus, että Lindalle kävisi jotain, pitäisi mielestäni välttää millä tahansa keinolla. Raavin päätäni: ”Entä Joonas? Hän oli ennen sieppari.”

Anita naurahti: ”Hän varmaan innostuisikin. Mutta uskaltaako häntä lähettää pelastustehtävään?”

”Linda tietää hänet jo ennestään”, selostin, ”Linda tajuaisi lähteä mieluummin Joonaksen matkaan kuin jäädä sieppareiden kynsiin. Joonas on ollut sieppari, muut hänen kaltaisensa luulevat, että hän on vain etsimässä uutta valloitusta.”

Anitan syy kääntyi hymyyn ja hän hihkaisi: ”Haen Joonaksen tänne heti.”

Anita katosi alakertaan. Tunsin ilon purkautuvan sisältäni täyttäen huoneen jokaisen sopukan. Ideani tuntui toimivalta. Mietin, kuinka ihanaa olisi pitää Lindaa jälleen sylissäni. Kertoa hänelle, kuinka pahoillani olen kaikesta tapahtuneesta. Ilon seassa tuntui myös piilotettua pelkoa. Voisiko Linda antaa anteeksi? Haluaisiko hän enää olla kanssani? Olenko hänelle yhtä tärkeä kuin hän on minulle?

Huokaisin ja hieroin kasvojani. Anna Joonaksen onnistua, ajattelin itsekseni. Halusin vastauksia. Janosin niitä. Kävelin huonetta ympäri, kunnes lattia tuntui kuumenevan kiihtyvien askelteni tahdissa. Ryntäsin ulos huoneestani, pois yläkerrasta, pois kodistani. Kävelin ulkona.

Ulkona itsestäni. Ulkona Lindasta. Ulkona kaikesta.

Jatkuu    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti