maanantai 13. elokuuta 2012

10. Luvun jatkoa


Linda

Kärryt pysähtyivät nopeasti. Minä ja Juuli kurkimme ulos häkistämme, mutta emme aluksi nähneet ympärillämme muuta kuin pölyä. Sitten näkymä selkeni. Olimme jossain kaupungissa, joka ei näyttänyt sijoittuvan 2000-luvulle. Huomasin nopeasti, että kaikkialla näkyi aaveita, jotka eivät halunneet näyttäytyä muille. Keskellä mukulakivitoria oli suuri koroke, jossa seisoi…

Juuli henkäisi kauhuissaan ja huomasin tekeväni perässä samoin. ”Ovatko nuo ihmisiä?” En edes huomannut, kuinka sanat karkasivat huuliltani. Korokkeella seisoi viisi köytettyä tyttöä, joiden silmät oli peitetty. Tytöt oli sidottu kiinni puisiin pylväisiin. Tärisin, kun vain ajattelin, että joutuisimme kohta samalle näyttämölle jonon jatkoksi. Korokkeen vieressä parveili niin aaveita, jotka halusivat näkyä ihmisille kuin myös aaveita, jotka eivät näkyneet.

Päättelin, että näkyvät aaveet olivat sieppareita, jotka toimivat tämän ihmiskaupan myyjinä. Aaveet, jotka eivät halunneet näkyä ihmisille, olivat tämän ihmiskaupan ostajia. Jos en olisi ollut niin kauhuissani, olisin luultavasti ihaillut vanhoja rakennuksia, jotka olivat säilyneet niin hyvin. Kaupunki näytti todella vieraalta ja pohdinkin, mahdoimmeko olla paikassa, josta ihmiset eivät tienneet. Kaikki ympärillämme näkyvät olennot ihmisistä lemmikkieläimiin olivat aaveita.


Patrik

”Ja minne sitten?”

Joonas käänsi lähes kyllästyneeksi muuttuneen katseensa minuun. ”Oikealle. Ja jos kysyt vielä kerran, leikkaan kielesi irti.”

Reilua, ajattelin marssiessani hänen ja Anitan jäljessä. Olimme keskellä ei mitään ilman mitään tietoa siitä, oliko Joonas oikeasti löytänyt Lindan jäljille, vai oliko hän erehtynyt. Onneksi Joonas tiesi, etten häirinnyt häntä huvikseni vaan olin äärettömän huolestunut Lindasta.


Linda

En nähnyt mitään. Tunsin puun selkääni vasten ja tunsin köydet ympärilläni. Kuulin muiden pelästyneiden tyttöjen hengenvedot ympärilläni. Tiesin, että Juuli oli vieressäni vasemmalla puolellani. Ennen kuin silmäni sidottiin, olin nähnyt vieressäni tytön, jolla oli vaaleat hiukset ja keltainen minihame. Hänen jalkansa tärisivät.

Tunnit kuluivat ja meitä tuijotettiin. En nähnyt silmilläni, mutta sen sijaan tunsin jokaisen aaveen, joka tuli eteeni ja katsoi minua päästä jalkoihin. Kuulin tyttöjen pelästyneet kiljahdukset, kun heidät vaihdettiin rahaksi. Rimpuilevat tytöt raahattiin yksi kerrallaan pois lavalta. Lopulta meitä oli enää kolme.

Aaveiden hälvetessä ympäriltämme Juulin hengitys vieressäni rauhoittui. Ilma viileni. Hetkeksi, mutta vain hetkeksi, mieleni muuttui tyyneksi. Rauhallisuus kuitenkin katosi, kun kuulin jälleen uuden aaveen lähestyvän.

”Mitäs teillä olisi tänään tarjolla?”

”Kolme kaunokaista”, joku sieppaajistamme vastasi.

Mies veti ilmaa sisäänsä kuin olisi haistellut meitä. ”Ei mitenkään erityistä porukkaa.” Askeleet pysähtyivät kohdallani ja sydämeni jätti lyönnin välistä. ”Tämä menettelee.” Aave otti kiinni leuastani ja nosti päätäni. Vapisin. ”Mutta toisaalta”, aave laski kätensä ja kuulin hänen astelevan oikealle, ”tämä hameneiti jotenkin vetoaa minuun.” Puristin silmiäni umpeen ja pitelin suutani kiinni, etten huutaisi. Vieressäni seissyt tyttö raahattiin pois.

”Nosta sen hametta!” sama sieppaaja huusi miehen perään.

Viimeisinä asioina ennen kuin purskahdin itkuun ja nyyhkäyksiin, jotka peittivät muun äänimaailmani, kuulin tytön huutavan ja askelten hiljenevän jonnekin kulman taakse. Tärisin turvattomuudesta ja epävarmuudesta. Pelkäsin jo etukäteen hetkeä, jolloin joutuisin eroon Juulista.  
Aika kului. Jäykistyin, kun seuraavan kerran kuulin askelia. Olin juuri nukahtamassa puupylvästä vasten. Joku käveli kohti koroketta.

”Kas, mitäs täällä?” kadulta kuului keski-ikäisen miehen ääni.

”Nämä kaksi jäivät”, myyjä totesi, ”saat kaksi yhden hinnalla. Tunnin päästä pitäisi tulla uusi kuorma.”

”Hmm”, miesaave tuumi ja tiesin hänen katsovan minua ja Juulia päästä varpaisiin. ”Otan molemmat.”

En tiennyt olisiko minun pitänyt tuntea helpotusta vai kauhua, kun minut ja Juuli revittiin pois korokkeelta. Silmämme oli edelleen peitettyinä, kun miesaave raahasi meitä kauemmas torilta. Jalkani sutivat maanpintaa vasten ja välimatkan sieppaajiin kasvaessa aloin pyristellä entistä enemmän.

”Hyss”, aave rauhoitteli, ”ota rauhallisesti.”

Pelkäsin jo etukäteen, mitä seuraavaksi tapahtuisi. En halunnut nähdä aaveen punaisina hehkuvia silmiä. Minua kauhistutti ajatus siitä, että joutuisin näkemään aaveen punaisen usvan ja pelottavan hymyn hänen kasvoillaan. Tärisin.

Yhtäkkiä aave pysähtyi. ”Sinä jäät tähän.” Kuulin Juulin huutavan vastalauseita ja yritin epätoivoisesti saada sidettä pois silmiltäni. Räpyttelin hetken silmiäni ja katsoin, kun auto kaahasi pois kujalta.

”Juuli!” huusin hädissäni auton perään ja huomasin tärinän pahenevan. Istuin maahan ja halasin itseäni. Itkin äänettömästi. Kylmä tuuli sai minut värisemään. Mietin Juulin kamalaa kohtaloa ja sitä, mikä itseäni odottaisi. Tulisiko aave takaisin? Voisinko paeta jonnekin? Takaani kuuluvat askeleet saivat minut jäykistymään.

”Linda?”

Nyyhkäisin jälleen, mutta tällä kertaa helpotuksesta. Aave, joka lähestyi minua, oli jo ennestään tuttu. Ihailin aaveen ruskeita hiuksia ja tuijotin sanattoman helpotuksen vallassa aaveen silmien edessä olevaa kangasliinaa. Joonas käveli viereeni ja silitti olkapäätäni: ”Linda.”

Joonas katsoi minua vakavana, joka oli jotain, millaista en ollut koskaan ennen hänessä nähnyt. Hän tuijotti minua pitkään ja kysyi sitten matalalla äänellään, joka oli sillä hetkellä normaalia käheämpi: ”Olethan kunnossa?”

Vastaukseksi pystyin vain nyyhkäisemään ja aloin täristä. Joonas veti minut viereensä hellävaraisesti kuin olisi pelännyt, että murrun kosketuksesta. Nojasin Joonaksen olkapäätä vasten ja annoin hengitykseni tasaantua. Kesti jonkin aikaa ennen kuin pystyin kunnolla ymmärtämään, että olin taas turvassa. Samassa jokin pyrki tietoisuuteeni. Asia, joka olisi pitänyt muistaa, mutta oli jäänyt taka-alalle kaikessa sähläyksessä.

”Juuli!” huudahdin ja pakokauhu jäykisti kehoni, ”ystäväni! Hän on vaarassa, meidän täytyy mennä…”

”Linda, Linda, Linda”, Joonas hyssytteli, ”kaikki hyvin, muista hengittää. Juuli on kunnossa, kaikki on hyvin.”

Päätin totella Joonasta ja otin muutaman hätäisen henkäyksen. Olin huojentunut ja erittäin uupunut. Katsoin, kuinka taivas muuttui auringon laskiessa vaaleanpunaiseksi. Kylmä syystuuli puhalsi, mutta Joonaksesta huokuva usva piti minut lämpimänä. Lopulta nukahdin. Viimeisenä muistikuvana huomasin, että Joonas nosti minut syliinsä ja heijasi kuin pientä lasta. Reagointitavassa oli jotain tuttua, mutta aivoni olivat niin kohmeessa, etten osannut yhdistää sitä kehenkään.

Jatkuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti